Vinkkejä kotimaan risteilyille

Moni suomalainen ajattelee kuullessaan sanan ”risteily” ensimmäisenä kenties Tukholman tai Tallinnanristeilyä, mutta vaihtoehtoja on huomattavasti tätä enemmän ja yhä useammasta kenties alkaakin jo tuntua, että Tukholma ja Tallinna ”on jo niin nähty”. Yllättävän moni suomalainen suhtautuu aliarvioiden oman kotimaamme tarjoamiin matkailumahdollisuuksiin, mutta kotimaisille vesillemme suuntautuva tilausristeily, lounasristeily, saaristoristeily tai viihderisteily voi olla yllättävän oivallinen keino päästä hetkeksi irti arjesta ja nauttia maamme kauniista luonnosta. Suomen luonnolle on tyypillistä vesistöjen runsaus ja meidän pitäisikin hyödyntää näiden vesistöjen mukanaan tuomia mahdollisuuksia sekä kauneutta.

Vinkkimme kotimaan risteilyjä varten

– Hyödynnä monesta maamme kaupungista löytyviä risteilyvaihtoehtoja ja lähde tilausristeilylle vaikkapa vesibussilla, purjelaivalla tai höyrylaivalla.

– Useilla paikkakunnilla järjestetään erilaisia lounasristeilyjä, jotka ovat oivallinen vaihtoehto pienelle irtiotolle arjesta ja tarjoavat romanttiset puitteet esimerkiksi treffeille. Lähde nauttimaan hyvästä ruuasta kauniiden maisemien keskelle. Jos haluat tehdä vaikutukset treffikumppaniisi, voi tämä olla erinomainen vaihtoehto. Lounas keskellä kaunista luontoa mukavasssa risteily-ympäristössä on aivan lyömätön vaihtoehto verrattuna tavalliseen ravintolalounaaseen.

– Jos kaipaat hyvää retkikohdetta, harkitse retkeilyä saaressa – saaristoristeilyt sekä reittimatkat esimerkiksi Helsingin edustan saarille ovat erinomaisia koko perheelle sopivia retkikohteita, joiden avulla pääset keskelle kauniita saaristomaisemia. Saarten luontoon tutustuminen on oivallinen tapa tutustua maamme upeaan luontoon ja saada sekä raitista ilmaa että liikuntaa. Saariston luonto tarjoaa runsaasti nähtävää ja osalla saarista voi myös yöpyä. Telttailu on erityisesti lapsille mieleenpainuva kokemus eikä tällaisten elämysten järjestäminen tule edes kovin kalliiksi.

– Kotimaan risteilytarjonnasta löytyy myös erilaisia viihderisteilyjä, jotka tarjoavat monenlaista ja monenlaiseen makuun sopivaa viihdettä. Tällainen risteily voi olla juuri sopiva irtiotto arjesta, jonka aikana saat juuri sopivasti ladattua akkujasi hektiseen arkeen palaamista varten.

– Jos liikut Asikkalan alueella, sinua ehkä kiinnostaa, että alueella on mahdollista lähteä tilausristeilylle tai saaristoristeilylle tai nauttia veden läheisyydestä reittiliikenteen linjoilla.

– Hangon alueella lomaillessasi on hyvä tietää, että Hangossa voit nauttia tilausristeilyistä tai reittiliikenteen palveluista.

– Jos lomailet Heinolassa ja halajat vesille, voit valita tilausristeilyn, saaristoristeilyn tai reittiliikenteen kauniin reittilinjan päästäksesi nauttimaan veden läheisyydestä.

– Jos haluat lähteä pyöräilemään kauniiden maisemien keskelle, kannattaa muistaa, että Turusta pääsee laivalla nopeasti ja kätevästi Ahvenanmaalle, joka on erinomainen pyöräilykohde. Pyöräily ympäri Ahvenanmaata esimerkiksi telttailuun yhdistettynä tarjoaa oivallista hyötyliikuntaa sekä tilaisuuden tutustua mielenkiintoisiin kohteisiin sekä nauttia Ahvenanmaan kauniista luonnosta. Teltassa nukkuminen on elämys!

– Jyväskylässä on tarjolla tilausristeilyjä, saaristoristeilyjä sekä reittiliikenteen linjoja.

– Turussa kannattaa hyödyntää erilaiset saaristoristeilyvaihtoehdot.

– Saimaan risteily on erityisen upea kokemus, onhan Saimaa maamme suurikokoisin järvi. Saimaan risteilylle voit lähteä esimerkiksi Lappeenrannasta tai Savonlinnasta. Myös monilta pienemmiltä paikkakunnilta järjestetään risteilyjä Saimaalle. Saimaalle on mahdollista päästä sekä reittimatkalle että erikoisristeilylle – valitse siis risteilysi omien mieltymystesi mukaan!

– Lappeenrannasta voi seilata laivalla Helsinkiin, mikä voikin olla mielenkiintoinen vaihtoehto.
– Tampereella on erinomaiset järviristeilyolosuhteet, sijaitseehan kaupunki suurten järvien välissä. Näsi- ja Pyhäjärvi tarjoavat upeita maisemia! Näsijärvellä voit päästä höyrylaivan kyytiin!

– Vesijärvi, joka sijaitsee Lahden edustalla, on erinomainen risteilykohde kesäaikaan. Risteile Vesijärveltä vaikkapa Jyväskylään tai Heinolaan tai osallistu lounasristeilyyn, joita järjestetään Vesijärvellä kesäaikaan.

– Jokiristeilyt ovat myös oiva vaihtoehto ja hyviä jokiristeilykohteita ovat esimerkiksi Porin Kokemäenjoki ja Turun Aurajoki. Kokemäenjokea pitkin voi risteillä aina Ulvilaan tai Reposaareen asti ja Aurajoella on mahdollista matkustaa jokilaivalla. Hämeenkyröstä löytyy myös jokiristeilymahdollisuuksia sekä Pappilanjoella että Hämeenkyröstä Nokialle.